De här dagarna har solen lyst över Malmö. Vår är ännu mycket sagt, men som Tom sjunger: You can never hold back spring.
Planen är att denna vår resa pallkragar på bakgården här, och börja odla min trädgård. Jag räknar med att sätta grönsaker och rotfrukter. Plötsligt nu när jag skriver kommer minnen från när jag som liten anlade trädgårdsland med rutnät av brädor hos farfar och farmor. Och minnet av nyskördad gräslök klippt över knäckebröd med smör.
Denna idé är jag förstås inte ensam om i vår. ”Urban Farming” är ju, rimligen efter många års bubblande, enligt initierade källor en av årets övergripande trender. Och det finns mycket kunskap att hämta. Här i Malmö kan man få tips och hjälp av Odla i stan. Sen tidigare finns också lärdomar och impulser att hämta hos både Mykorrhiza med sin odling i Enskifteshagen och Plantparken i Västra hamnen, samt hos Odlingsnätverket Seved. Mina efterforskningar har inletts. Jag försöker också slänga upp lite inspirationsbilder här.
Sommarkurser finns det förresten för den som planerar framåt och vill förena teori och praktik: För den som har nära till Stockholm: kursen Stadsodling – planering, miljö och hälsa, 7.5 hp, och i Uppsala ges Stadsjordbruk – permakultur och lokala matsystem.
Men jag håller mig till spaden, nätet och Malmö. Ja, och utöver detta odlande så kommer mina bröder i helgen och hjälper mig att brygga öl. Artonhundranittiotalsdrömmen lever.